Sárospatakon átrajzolták a választások előtt a kerületi térképet, de törvénytelenül

Megosztás

Hozzászokhattunk már 2010 óta, hogy a Fidesz-kormányok alatt folyamatosan össze-vissza rajzolgatják át a kerületi térképeket, ami a véletlenek folytán döntő többségében a kormánypártnak kedvezően változik meg. Sárospatakon is megtörtént, csak éppen a változtatás a hatályos törvényekbe ütközik.

Jövőre önkormányzati választások lesznek. A tízezer fő feletti településeken és a budapesti kerületekben, azaz összesen 168 településen vegyes választási rendszer működik. Ennek lényege, hogy a település fel van osztva választókerületekre, és a választópolgárok egyéni jelöltekre szavaznak. Az egyéniben győztes jelöltek bekerülnek az önkormányzat legfontosabb képviseleti szervébe, a képviselő-testületbe. A mandátumok nagy része egyéniből tevődik össze, a többit pedig a kompenzációs mandátumok adják. Az egyéni kerületek száma a lakosságszámtól függ: A 14 ezres Tapolcán például nyolc egyéni kerület van (és három kompenzációs listás mandátum), míg Budapest VIII. kerületében, ahol 65 ezren laknak, 12 egyéni és 5 kompenzációs listás mandátumból áll össze a testület.

Nagyon nem mindegy viszont, hogy miként van felosztva az adott település. Elképzelhető ugyanis, hogy nagy különbség van az egyes választókerületek között a választópolgárok száma tekintetében. Tegyük fel, hogy az egyik kerületben 500, míg a másik kerületben 1500 választópolgár választ meg egy képviselőt. Ekkor a kisebb, azaz 500 választót számláló kerületben háromszor annyit ér a választópolgárok szavazata, hiszen csak harmadannyian választják meg a képviselőt.

Ez sérti a választójog egyenlőségét, amelyből következik, hogy a választókerületekben a választásra jogosultak számának lehetőleg azonosnak kell lennie. Az Alkotmánybíróság ezt már 2005-ben levezette az egyik alaphatározatában, emellett a követelmény a választási eljárási törvénybe is bekerült. 

A törvény szerint a választókerületekben törekedni kell arra, hogy azonos számú választópolgár válassza meg a képviselőket. Ez persze nem mindig lehetséges, hiszen lehetnek olyan településszerkezeti vagy történelmi szempontok, amelyek eltérést indokolnak. Viszont a törvény előírja, hogy a kerületeket úgy kell meghatározni, hogy az adott település egyéni kerületi átlagától az eltérés ne haladja meg a tizenöt százalékot. Azaz, ha egy településen 1000 választópolgár jut átlagban egy választókerületre, úgy a legnagyobb kerület sem lehet 1150 fölött, és a legkisebb sem lehet 850 alatt.

A határokat a település jegyzője (mint a Helyi Választási Iroda vezetője) állapítja meg. A jegyzők október közepén kapták kézhez a lakosságszám adatokat. Ebből először megállapították a képviselő-testület méretét. Zugló lakossága például 2019 óta 110.000 alá csökkent (107.438), ezért a korábbi 15 helyett 14 kerületre kell felosztani a települést, de a budapesti kerületek és általában a nagyvárosok jelentős részében népességcsökkenés ment végbe. Ilyen esetekben tehát módosítani kell a kerületi beosztást, amelyet a jegyző november 30-ig tehet meg. Azonban egyéb esetben is kötelező lehet módosítani: ilyen az, ha a település lakossága nem változik, de belső demográfiai mozgások miatt változik a kerületek közötti különbség – éppen a már fent említett arányosság megőrzése érdekében.

Sajnos azonban előfordul, hogy a fenti elvárások nem teljesülnek. Erre a legfrissebb példa Sárospatak, ahol november 3-án jelent meg a jegyző határozata az új kerületi beosztásról. A határozatból látszik, hogy három választókerület tekintetében az eltérés meghaladja a törvényes maximumot: az 1. kerület 16,18%-al, a 6. kerület pedig 15,18 %-al magasabb az átlagnál. Azonban ennél súlyosabb a helyzet  a 8. választókerületben, ahol közel 54 százalékkal kevesebb a választópolgárok száma az átlagnál. Ez azt jelenti, hogy a 8. választókerületben két és félszer annyit ér a választók szavazata, mint az 1. választókerületben voksolóknak. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a legkisebb és legnagyobb kerület közötti különbség semmilyen esetben sem haladhatja meg a kétszeres mértéket, ez esetünkben két és félszeres. További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek